Jalankan aplikasi Windows XP pada Windows 7 dengan "XP Mode" | ICT Niaga Enterprise

Jalankan aplikasi Windows XP pada Windows 7 dengan "XP Mode"

| Posted in


Walaupun Microsoft telah membuat pengumuman rasmi tentang sokongan kepada kemaskini Windows XP berakhir pada April 2014, banyak pelanggan yang sedia ada masih enggan untuk membuat menaik taraf sistem operasi. Antara mereka ini, ramai yang mengambil keputusan untuk tidak menaik taraf kepada versi sistem operasi yang lebih baru kerana kebanyakkan perisian-perisan aplikasi yang sedang digunakan dalam komputer yang menggunakan Windows XP tidak dapat digunakan dalam versi yang lebih baru.

Walau bagaimanapun, terdapat satu penyelesaian untuk masalah ini dalam sistem operasi Windows 7. Menurut bantuan pusat Windows 7, sistem operasi ini dilengkapi dengan "XP Mode", yang akan membolehkan kita menjalankan aplikasi seolah-olah anda menggunakan komputer Windows XP.

Menurut blog post dari Microsoft, “All you need to do is to install suitable applications directly in Windows XP Mode which is a virtual Windows XP environment running under Windows Virtual PC.” Anda boleh mendapatkan XP Mode dalam sistem operasi terkini melalui Edisi Profesional dan versi Ultimate. Menurut Paul Thurrott, anda juga boleh memuat turun XP Mode Tool dari laman web rasmi Microsoft. Dengan ini, para pelanggan boleh menggunakan teknik-teknik virtualisasi perkakasan yang datang bersama-sama dengan Intel dan AMD pemproses.

Ini bukan kali pertama yang Microsoft melancarkan alatan maya. Dilihat gergasi perisian ini melancarkan PC Maya 2004 sebelum pelancaran Windows Vista. Walau bagaimanapun , ia memerlukan pengguna untuk mempunyai lesen Windows XP yang sah untuk menggunakan program ini. 
Walau bagaimanapun , XP Mode dalam Windows 7 adalah percuma. Tetapi kelemahan ciri ini adalah ia tidak dapat dijalankan pada edisi  Home Premium atau edisi Starter . Perlu diingat bahawa sejumlah besar pelanggan memilih untuk edisi Home Premium dan memandangkan alat ini tidak boleh dijalankan dalam versi-versi tertentu di Windows 7 , ia boleh menjejaskan sebilangan besar pengguna.


http://ictniaga.blogspot.com/p/senarai-perkhidmatan.html


Dengan menawarkan XP Mode dalam Windows 7, Microsoft merancang untuk menarik lebih ramai pengguna sistem operasi tersebut. Windows 7 sudah menjadi antara yang terbaik dalam penjualan sistem operasi yang pernah dicapai oleh Microsoft. 
Mengikut maklumat semasa. sekitar 45 peratus daripada komputer di seluruh dunia pada masa kini dijalankan dengan menggunakan sistem operasi Windows 7. Menurut Windows 7 Help, sistem operasi menyokong hampir semua hardware driver dan berjalan dengan lancar pada sebarang konfigurasi perkakasan.

Semua faktor-faktor ini mengekalkan sistem operasi ini di tempat teratas walaupun selepas pengumuman sistem operasi baru seperti Windows 8 dan Windows 8.1.